Op een druilerige woensdag was het zover: de eerste rit van Hinkelman ‘on tour’!
Wij zijn op bezoek geweest bij Kaasboerderij De Ossenwaard. De trots van de familie Lagerweij. Wij spraken met Theo Lagerweij, een van de twee broers die het bedrijf van hun ouders over gaan nemen. Theo is de expert op het gebied van de kaas, zijn broer runt de koeienstal. Zij zijn de 5e generatie in dit boerenbedrijf. De 40 koeien die er staan, nu in de stal en in de zomer in de wei, produceren uitsluitend melk voor de eigen kaas van De Ossenwaard. Zo weet Theo, de kaasmaker, exact wat er in zijn product zit. Van gras tot kaas. Zo maak je van de lekkerste melk de beste kaas. Deze Werkhovense koeien eten bijvoorbeeld nooit maïs, want daar wordt de kaas minder smeuïg van, zegt Theo.
Bij de Ossenwaard worden veel verschillende smaken kaas gemaakt, met en zonder kruiden. De basis is steeds de Goudse kaas. Naast de bekende soorten als jong belegen en oud, vonden wij de traditionele fenegriek heerlijk. De seizoenskaas die net gemaakt was, was de truffelkaas. Die gaan we komend weekend proberen in een kaasplankje. |
De droom van Theo is om te blijven doen wat hij vandaag doet. Een mooi bedrijf waarbij je precies weet wat je maakt, waar de koeien een mooi leven hebben en waar je iedere dag zelf contact hebt met je klant.
Ga gerust zelf een kijkje nemen bij Kaasboerderij de Ossenwaard in Werkhoven. Daar kun je zelf een kijkje nemen in de kaasmakerij en winkel, eitjes rapen bij de kippen, en vergeet ook niet het museum van tante Janny te bezoeken…