Recept voor 6 personen, voorbereiding 30 min, bereiding 30 min
Ingrediënten
- 500 gram asperges
- 100 gram boter
- 2 eetlepels fijngehakte dragon
- 50 gram bloem
- 1/2 liter warme melk
- 1/2 liter bouillon naar keuze, warm
- 3 eetlepels crème fraîche of slagroom
- het sap van een 1/2 citroen
- zout en peper
- klein snufje cayennepeper
Werkwijze
- Maak de asperges schoon en schil deze goed. Zeker als het om witte asperges gaat, is dit belangrijk. Snijd de achterkantjes er vanaf als ze droog zijn. Snijd de asperges in stukjes.
- Zet een pan op het vuur en verhit hierin 50 gram boter. Doe hierin de aspergestukjes, de dragon en het citroensap. Strooi er wat zout en peper en cayennepeper over. Laat de asperges met de deksel op de pan ongeveer 20 minuten rustig stoven.
- Verhit de overige 50 gram boter in een andere pan totdat deze gesmolten is, maar niet bruin is geworden. Voeg hieraan de bloem toe en blijf gedurende één tot twee minuten goed roeren (om klontjes te voorkomen). Roer met een garde de melk door het bloemmengsel en als deze goed is opgenomen, de bouillon. Laat de soep in wording nu een kwartiertje op laag vuur koken.
- Haal de asperges uit de andere pan en roer deze met het stoofvocht door de soep.
- Pureer de aspergesoep met een staafmixer of blender, of draai deze door de groentezeef. Roer de room of de crème fraîche door de soep en serveer de aspergesoep direct.